Meddelarfrihet gäller inte alla./Solidaritetstanken.


Meddelarfrihet är ett verktyg, som anställda inom statlig och kommunal verksamhet kan använda för att anmäla oegentligheter, vanvård andra brister på sin arbetplats. Man kan göra detta och ändå vara anonym, dvs arbetsgivaren har ingen rätt att få vet vem som gjort anmälan.

Meddelarfriheten  https://lagen.nu/1949:105#K1P1S3            

Men detta gäller inte för privata sjukhem, där har man inget skydd om man vill avslöja vanvård eller annan olämplig behandling av äldre och andra patienter. Medan offentligt anställda till och med är skyldiga att rapportera om missförhållanden inom vård och omsorg genom lagen Lex Sarah, är det alltså helt andra förutsättningar för privat anställda. Offentligt anställda kan rapportera direkt till socialnämnden eller annan myndighet, men för de som jobbar inom privata bolag gäller andra regler eftersom verksamheten lyder under aktiebolagslagen. Det betyder att det inte finns något meddelarskydd utan de som berättar kan straffas för sin illojalitet.

Eftersom den privata sjukvården är skattefinansierad borde samma lag gälla även här. Men den moderatledda regeringen vill inte ändra lagen så att den gäller privat sjukvård.

Varför?

Den frågan överlämnar jag till alliansens ansvariga att svara på. Eller kan ju någon av alliansens anhängare kanske ge mig ett svar.

KGV

Annonser

13 Responses to “Meddelarfrihet gäller inte alla./Solidaritetstanken.”


 1. 1 HEMIMAMMA februari 19, 2011 kl. 2:35 e m

  Mycket bra fråga. Någon som har svar?

  • 2 trerk februari 19, 2011 kl. 4:09 e m

   Vi får nog ge svaret själva.

 2. 3 sarahmara februari 19, 2011 kl. 2:39 e m

  Inte ett enda svar jag heller, men instämmer i att det är en väldigt bra fråga!!! //sarahmara

  • 4 trerk februari 19, 2011 kl. 8:25 e m

   Man kan nog kallt räkna att det ligger ekonomiska intressen bakom. Och allt som genererar pengar är OK enligt Reinfeldt

 3. 5 kyrksyster februari 19, 2011 kl. 3:57 e m

  Skrämmande…I kyrkan har vi fått behålla vår meddelarfrihet även sen vi blev fri kyrka. Fast det finns ju en del ställen där man försöker inskränka…

  • 6 trerk februari 20, 2011 kl. 6:01 e m

   Att man inte är tvungen att anmäla enligt Lex Sarah, kan jag bara tolka som att det finns mycket som inte tål att synas i dagsljus.Jag har följt dina senaste inlägg om det som hänt inom kyrkan i Linköping och prästerna på Vikbolandet.

 4. 7 skvitt februari 19, 2011 kl. 7:06 e m

  På Mammons altare offras allt!/Skvitt

  • 8 HEMIMAMMA februari 20, 2011 kl. 12:22 e m

   och Översteprästen heter Göran Hägglund

 5. 9 HEMIMAMMA februari 19, 2011 kl. 11:28 e m

  knuffar

 6. 10 Arrami februari 19, 2011 kl. 11:31 e m

  …så är det, privatisering minskar det demokratiska utrymmet…det är exakt därför de blå vill maximera privat ägande! 😉

  • 11 trerk februari 20, 2011 kl. 9:47 e m

   Alldeles riktigt. Jobba och tig, säger du nåt, åker du ut. Vi börjar närma oss 1920-talets arbetsmarknad. Och så finns det dom som påstår att Sverige går framåt!

 7. 12 skvitt februari 20, 2011 kl. 10:56 e m

  Jag har skrivit om det tidigare. Staten är en apparat och i den ingår lagstiftandet och rättsväsendet som sådant. Statens uppgift i varje samhällssystem är att reglera härskarklassens inbördes stridigheter såväl som dess gemensamma intressen. Insyn i privata bolag är inget som gagnar kapitalintressena och då blir det så här. Det som alltså tycks inkonsekvent är i grund och botten inte det minsta inkonsekvent. Man måste alltid väga in klassintressen för att förstå varför och hur saker ser ut som de gör.Det är också av det skälet som borgarklassen har omdefinierat klassbegreppet så att det i deras tappning endast handlar om inkomstnivåer. En sådan klassdefinition förklarar absolut ingenting, vilket också är meningen. Därmed är ordet ”klass” oskadliggjort!Arbetarklassens egen klassdefinition vilar däremot på en samhällsvetenskaplig grund och är ett tankens och analysens verktyg. Därför måste varje arbetare förstå denna klassdefinition: de som äger produktionsmedlen och de finansiella instituten är de som besitter makten i samhället och kontrollen över statsapparaten. De som inte äger produktionsmedlen och de finansiella instituten är det flertal av befolkningen som i marxistisk terminologi utgörs av proletariatet, de egendomslösa, kort sagt arbetarklassen. Egendomslösa just i mening att inte äga produktionsmedel utan lever på och försörjer sig genom att sälja sin arbetskraft på marknaden till högstbjudande.De ägande har sina intressen och de icke ägande har sina intressen. Dessa olika intressen är oförenliga och kan förklaras mycket enkelt. De som äger produktionsmedlen måste köpa in arbetskraft och vill köpa den till lägsta tänkbara pris. De som säljer sin arbetskraft vill göra det till högsta möjliga pris. Därmed uppstår en kamp om priset och om de oförenliga intressena. Enklare än så kan väl knappast klasskamp beskrivas, men det går däremot att utveckla detta mer ingående om man så vill. Och det gjorde Marx på ett vetenskapligt sätt.Det är bedrövligt att folk i dag inte har dessa elementära fakta och kunskaper klart för sig. Utan denna vetskap kan folk luras till precis vad som helst. Och i indignation över orättvisor ställer de fel frågor och siktar vid sidan om målet. De tappar orienteringen i politikens öppna landskap och förirrar sig in i detaljernas snårskog. Så skapas utrymme för enfrågepartierna i vissa kommuner och utrymme för Sverige-Demokraternas fokus på invandringsfrågor.Så skapas utrymme för parlamentarismen, vilket är härskarklassens verktyg att kontrollera en annars revolutionär klass.Så skapas utrymme för alla våra i dag verksamma partier.Så skapas utrymme för tron på en borgerlig demokrati.Så sluts och stängs utrymmet för de revolutionära idéer som är de enda verksamma verktyg arbetarklassen har i sin kamp för sina specifika klassintressen.Så avväpnas härskarklassens utmanare! Så passiviseras ett helt folk!Så kan folket förmås att tro att det råder demokrati i en tvättäkta diktatur!/Skvitt

  • 13 HEMIMAMMA februari 21, 2011 kl. 3:47 e m

   Ord och inga visor…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: