SOLIDARITETSTANKEN – Pengarna som kör världen ner i diket…


imagesCA329XBO.jpgGOD AFTON!!

Nu är vi sex bloggare och fler tas tacksamt emot.

Med det sagt, så över till dagens ämne. Pengar. Häromdagen skrev jag ett inlägg på Hemimamma om pengar, som du kan gå in och läsa, som inriktar sig på hur pengar styr oss alla… Idag läste jag på FRIA TIDNINGAR en artikel som är så bra i detta ämne å jag väljer att kopiera och lägga in hela.

Skuldfria pengar ger krisfri ekonomi

”Den 1 februari i år höll riksbankschef Stefan Ingves ett tal hos Sveriges finansanalytikers förening där han talade om sin syn på de nya globala minimireglerna för banker, Basel III. Han tyckte att det behövs strängare åtgärder än vad det nya regelverket kräver.  

Basel III innebär dock egentligen ingen systematisk ändring av finanssystemet. Några som nyligen föreslagit en mer systematisk ändring för en mer stabil, rättvis och hållbar ekonomi är New economics foundation. Kanske riksbankschefen snarare borde förespråka deras förslag på monetär och finansiell reform, om han verkligen vill se en stabil ekonomi?

Ingves konstaterade under sitt tal att finanskrisen uppenbarat fundamentala brister i det nuvarande regelverket för banker och att dessa måste åtgärdas. Krisen har visat att bankerna har tillåtits hålla alldeles för lite och för dåligt kapital och att regelverket har underskattat en mängd risker i bankernas verksamheter. De nya reglerna som successivt ska införas mellan år 2013 och 2019 innebär bland annat att bankerna måste hålla mer kapital när de ger ut riskfyllda lån och att definitionen på vad detta kapital ska innebära måste bli strängare. Bankerna ska också bli tvungna att under högkonjunktur buffra kapital inför lågkonjunkturer.

Ingves välkomnade de nya reglerna, men ifrågasatte om de nya reglerna är tillräckliga. Han menade att det i vart fall finns goda skäl för svenska myndigheter att fundera över om vi bör vidta extraåtgärder, alternativt gå snabbare fram än planerat i Basel III.

Bara ett par veckor innan riksbankchefens tal överlämnade New economics foundation tillsammans med Positive money och University of Southampton rapporten ”Towards a 21st century banking and monetary system” till Storbritanniens regering. De menar att bankerna inte bara borde hålla lite mer kapital i relation till de lån de ger ut, utan att allt utlånat kapital ska motsvaras av sparade pengar. De vill byta ut dagens så kallade fractional reserve banking mot full reserve banking. Det skulle innebära att privata banker inte längre skulle tillåtas att likt alkemister skapa nya pengar när de ger ut lån.

Få människor är medvetna om att privata banker tillåts skapa nya digitala pengar (vilket är den absolut vanligaste formen av pengar) bara utifrån deras bedömning att låntagaren kommer att kunna betala tillbaka dem med ränta. De flesta tror felaktigt att mängden utlånade pengar motsvaras av sparat kapital. New economics foundation menar att vi av flera anledningar bör införa ett system som överensstämmer bättre med hur gemene man redan tror att systemet fungerar.

I dagens pengasystem använder bankerna alla de pengar vi transfererar och sparar till olika sorters spekulation och riskfull utlåning, samtidigt som de pengar som lånas ut mot hög ränta skapas i datorer ur tomma intet. Bankerna tjänar stora pengar på detta samtidigt som medborgare förlorar på de kriser som utlöses i detta dominoliknande, instabila system. Medborgarna är de som via skatten tvingas betala för att rädda privata banker från att kollapsa för att slippa se sina besparingar utraderas. New economics foundation menar att banker bara ska ges rätt att låna ut de pengar som spararna väljer att investera och att spararna ska kunna välja att slippa låna ut sina pengar om de inte vill utsättas för risk.

I New economics foundations förslag till nytt monetärt system skulle bankerna och de sparare som aktivt valt att satsa på riskfyllda investeringar vara de enda som drabbas om banken gjort grova missbedömningar och riskerade konkurs. Medborgarna skulle inte behöva bekosta någon insättningsgaranti. Detta eftersom de pengar vi har på våra lönekonton eller sparkonton inte längre utan vår tillåtelse skulle få användas till spekulation, vilket sker i dag. Finanskriser skulle inte spridas lika lätt om spekulation inte sammanblandades med den verkliga ekonomin. Dessutom skulle den totala räntebördan minska om nya pengar inte längre behövde skapas genom skuldsättning.

Penningmängden skulle i denna modell regleras direkt av en oberoende riksbank. Riksbanken skulle agera utifrån ett inflationsmål (precis som i nuläget) och ge de nya pengarna till staten. Staten i sin tur skulle då kunna välja mellan att sänka skatten, spendera mer på offentliga utgifter eller betala av statsskulden. Allt efter vad väljarna föredrar. Riksbanken skulle då ha ett mycket bättre och mer direkt verktyg för att reglera inflationen. Istället för dagens räntestyrning som bara indirekt påverkar penningmängden genom att göra nya lån mer eller mindre dyra. Riksbanken skulle alltså ges direkt kontroll över inflationen samtidigt som räntan skulle börja styras av utbud och efterfrågan.

Detta reformförslag borde ha ett bredare folkligt stöd än Basel III:s minimala reformer som knappast kommer att stoppa en ny kris. Tyvärr är finansväsendet så kapitalstarkt att de genom lobbying lätt kan manipulera politiker och allmänheten. Risken är stor att New economics foundations insiktsfulla rapport kommer att åka raka vägen ner i den engelska regeringens eller Stefan Ingves pappersåtervinning. Så länge vår egen högerregering visar sig ointresserade av verklig ekonomisk reform är det upp till oss medborgare att informera oss och skapa alternativ. Byt till en bank som inte sysslar med spekulation. Skapa en ny valuta som inte reproduceras genom skuldsättning. Skriv ett brev till din politiker och berätta att en annan ekonomi är möjlig.”  Ylva Lundkvist

UTBILDNINGSVIDEO OM PENGARS FUNKTION I DAGENS SAMHÄLLE:


GOD AFTON!!

Hemimamma

Annonser

14 Responses to “SOLIDARITETSTANKEN – Pengarna som kör världen ner i diket…”


 1. 1 HEMIMAMMA februari 17, 2011 kl. 5:11 e m

  Jag hoppas att du ser videon och därmed lär dig att förstå…. och se vart världen är på väg.

  • 2 HEMIMAMMA februari 17, 2011 kl. 7:04 e m

   knuffar

 2. 3 Mamriken februari 17, 2011 kl. 5:27 e m

  Medborgarlön är också en framkomlig väg, kanske inte riktigt lika genomgripande… men skulle kunna fungera betydligt bättre än dagens system i alla fall:)

  • 4 HEMIMAMMA februari 17, 2011 kl. 5:41 e m

   Jag gillar tanken, men hur många andra?

 3. 5 Magister Stork februari 17, 2011 kl. 5:33 e m

  Man kanske skulle försöka skapa lite pengar ur tomma intet…faen, att man inte tänkt på det. Ja nog vore det bra om någon tog tag i bankernas verksamhet. Någon gång i framtiden lär det gå käpprätt åt h.vete om ingenting görs och den dagen kan vara närmare än man tror!Storkis

  • 6 HEMIMAMMA februari 17, 2011 kl. 5:39 e m

   Ja, fast om vi skulle göra exakt det som bankerna gör idag skulle det falla under rubriken Bedrägeri…Jag tippar att dagen kommer inom ett år…Hemis

 4. 7 skvitt februari 17, 2011 kl. 9:49 e m

  Tyvärr är det nog så att man inte kan ”över en natt” ändra ändra detta system med imaginära digitala pengar utan att systemet kraschar. Men en sak till, bankerna är sådana stora makthavare att de i grunden är de som styr. Icke fasen att de frivilligt rycker undan mattan under sig!Skvitt återvänder till sitt axiom: demokrati kan icke existera i ett klassamhälle styrt av en minoritet!Tummen för inlägget är alldeles självklar!/Skvitt

  • 8 HEMIMAMMA februari 17, 2011 kl. 11:18 e m

   Tack så mycket Mäster!Hemikram ♥

 5. 9 Vajra februari 17, 2011 kl. 11:54 e m

  Håller med skvittAnnars kan jag tycka det är märkligt att Staten tillåter banker idka näring, för dem presterar absolut ingenting positivt, istället dansar hela Svenska/världens befolkning efter deras pipa….URSKUMT att vi tillsammans med rådande regering inte lynchar dessa parasiter och krigsmånglare för genom att kontrolera mängden valuta så kontrollerar dem hur konjukturen skall peka efter deras hemliga agenda

  • 10 HEMIMAMMA februari 18, 2011 kl. 12:10 f m

   Vi är som knarkare – Vi vet att det dödar oss så småningom, men vi måste ha skiten i alla fall…

  • 11 skvitt februari 18, 2011 kl. 4:08 f m

   Tack för medhåll!Kram!/Skvitt

 6. 12 skvitt februari 18, 2011 kl. 4:07 f m

  Knarkare?Du måste skoja!Kram!/Skvitt

  • 13 HEMIMAMMA februari 18, 2011 kl. 5:04 e m

   Önskar att jag gjorde det…

 7. 14 HEMIMAMMA februari 22, 2011 kl. 1:25 e m

  ”Det finns inga skäl för optimism. Det finns inga skäl för pessimism. Det finns skäl för revolution.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: