Filosofins nödvändighet


”Den människa som är alldeles obesmittad av filosofi går genom livet fången i de fördomar som härleder sig från sunda förnuftet, från de gängse föreställningarna i hennes eget tidevarv eller hennes eget land och från övertygelser som växt fram i hennes medvetande utan hennes förstånds medverkan eller samtycke. För en sådan människa blir världen gärna bestämd, ändlig, uppenbar; vanliga föremål väcker inga frågor, och ovana möjligheter avvisas föraktfullt.”

Citat Bertrand Russel.

Det här kan sägas mer kortfattat: Den oreflekterande människan accepterar vad som helst, bara det är invant. Den reflekterande människan ifrågasätter allt.

Den reflekterande människan närmar sig allt med en filosofisk och kritisk inställning. De icke reflekterande människorna är maktens bästa stöttepelare.

Historia och nutid har mycket att bjuda på

Låt oss titta på en kulturkrock på 1500-talet. Det handlar om europeernas möte med Mellanamerikas ursprungsbefolkning och jag tänker i första hand på conquistadorernas möte med aztekerna och deras religion.

Aztekerna hade en teokrati och dess högste ledare vid Cortéz möte med dem var Moctezuma. Religionen byggde, starkt förenklat, på tron att gudarna var onda och måste blidkas med offer. Det största offret var människooffret.

Längst upp på deras pyramider offrades människor levande genom att hjärtat skars ut med obsidiankniv och medan det ännu bultade stänktes blodet på teocallins väggar. Detta var så barbariskt i conquistadorernas ögon att det var outhärdligt att se.

I den maktkamp som uppstod när Cortéz försökte erövra aztekerriket och de övriga stammarna i nuvarnde Mexico straffades uppstudsiga indianer med att brännas levande på bål. Detta var så barbariskt i aztekernas ögon att det var outhärdligt att se.

Båda sidor var förvisso barbarer, men de såg inte sitt eget beteende som särskilt anmärkningsvärt.

I nutid finns motsvarande exempel på blindhet inför det vanliga och invanda. Till exempel tron på att det behövs arbetsgivare, för ”vem ska annars ge oss jobb?” Och dessa arbetsgivare man då vanligen tänker på är privata näringsidkare. ”Om inte VOLVO finns, om inte SAAB finns om inte ICA-ägaren har sin butik, vem ska då anställa oss?”

Få är de som tänker längre än så. Men vi kan själva äga dessa fabriker och butiker. Vi kan själva ta över dem och driva dem och vi kan själva fatta alla de beslut som krävs för att driva en fabrik som VOLVO och en butik som ICA. Vi kan göra det i ett demokratiskt kollektiv och dela vinsten mellan oss. Det gäller att tänka fritt, självständigt och med en filosofiskt ifrågasättande inställning till sakernas tillstånd.

Vi kan i kraft av den fria tanken inse att det inte är aktieägarna som skapar värden, det är alla anställda, det är vi, det är du och jag!

Vad gör vi med denna förmåga till eget tänkande?

Går vi ut och försöker få våra bröder och systrar att tänka kritiskt, självständigt och tänka i termer av klasser och klasskamp? Gör vi någonsin klart för våra mindre filosofiskt lagda kamrater vad som menas med olika samhällsklassers motsatta och oförenliga intressen? Undervisar vi någonsin om det revolutionärt fruktbara språk som hör arbetarklassen till?

Fundrar vi någonsin på hur de partier som kallar sig arbetarparti, till exempel Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, dag ut och dag in vill få oss att lyssna på dem utan att de en enda gång talar om klasskamp, eller ens lyssnar på oss?

Vi borde göra det! Och vi borde fundera på om de här partierna verkligen vill kasta omkull borgarklassen och störta den från makten, när de aldrig talar om klassernas inbördes kamp om oförenliga intressen och när de aldrig talar om hur folket ska erövra den verkliga makten.

Vi borde fråga oss: Kan den ägande klassen röstas bort med ett parlamentariskt system? Om svaret på frågan är ”Nej!”, då måste vi fråga oss vilka alternativa metoder som står till buds!

Vad måste människan?

Varje människa måste äta. Varje människa måste ha kläder och bostad och människan måste ha råd att reproducera sig och kunna ta hand om sin avkomma. Detta är elementärt.

Människan måste alltså skaffa sig föda och numera kommer den mest från den brukade jorden. Hon måste bruka denna jord, alltså utföra ett arbete.

Människan måste ha kläder och kläder måste därför tillverkas. Hon måste således producera, utföra ett arbete.

Människan måste ha bostad och hon måste således bygga dessa bostäder. Det är ett arbete.

Mat, kläder och bostad kräver att människan har vissa produktionsmedel, plog, nål, murslev osv. Men inget säger att dessa produktionsmedel måste ägas av vissa personer privat. Och inget säger att dessa personer ska äga produktionsmedlen i eviga tider och köpa kraft av de som inte äger plog, nål och murslev eller andra produktionsmedel.

Produktionsmedlen kan ägas kollektivt och kollektivt kan det bestämmas över produktionsmedlens användande och kollektivt kan det beslutas om att dela rättvist sinsemellan de värden som med arbete och produktionsmedel skapas!

Vi kanske bör filosofera!

/Skvitt

Annonser

8 Responses to “Filosofins nödvändighet”


 1. 1 HEMIMAMMA februari 16, 2011 kl. 11:55 e m

  Men frågan är ju också beskattningen på plogen… ”Plogpenning”Det är ju det som är det största hindret för att starta eget tex… att det administrativa gällande skatter, hindrar ju folk…

  • 2 skvitt februari 17, 2011 kl. 2:08 f m

   I varje konstruktivt tänkande måste i första hand stå det övergripande målet vid horisonten. Därefter kommer detaljerna.Jag tror du skämtar med mig med denna kommentar!Kram på dig!/Skvitt

 2. 3 Pellefantia februari 17, 2011 kl. 12:48 e m

  politiken är inte bättre än innehållet av dess människor, brukar jag säga till folk som klagar…. fast å andra sidan så har politiken även en förmåga att fastna i sitt bekväma tänkande och då kan det vara svårt att tänka annorlunda tankar….man blir liksom inte insläppt… men jag tror att folk måste styras en aning, inom en humanistisk värld där alla har rätten att få leva och må bra….de som idag sover kommer troligen förbli sovande, de har helt enkelt inte förmågan till annat än att se längre än till sin egna tröskel….

  • 4 skvitt februari 17, 2011 kl. 1:24 e m

   Jag tänker mer på hur vi, arbetarklassen, ska kasta borgarklassen över ända och ta vårt samhälle i besittning, ta kontroll över produktionsmedel och stat. Och jag efterlyser även en debatt hur ett framtida samhälle ska utformas så att maktmissbruk omöjliggörs.Revolutionen i Ryssland började bra, men spårade ur just för att makten koncentrerades hos ett fåtal, missbrukades och till slut begrov socialismen.Hur ska sådant kunna undvikas?/Skvitt

 3. 5 Mia Granstedt februari 24, 2011 kl. 12:56 f m

  Vad intressant din blogg verkar vara! kommer definitivt läsa din blogg igen! (: Ha en bra vardag (:

 4. 8 skvitt maj 12, 2011 kl. 12:31 e m

  Detta inlägg finns nu i en utökad version här:http://blogg.aftonbladet.se/ahh-sikt/2011/05/filosofins-nodvandighet/Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: