Välfärd, till för dig och mig eller endast för Adel, de mest välbeställda?


Vad är Välfärd, men framförallt vill vi ha Välfärd? Grunden i samhället måste väl ändå vara att det finns någon slags konsensus i ordets innebörd. Kan man säga att det finns en Välfärd när sjuka och arbetslösa anses vara en så stor belastning i samhället att de förskjuts ut från Välfärden?

Sverige har den svenska modellen och den Nordiska välfärdsmodellen tillämpats i ett försök att uppnå allmän välfärd. Politiska åtgärder som Allmännyttan och Försörjningsstödet syftar till att garantera alla en grundläggande välfärd.

Reinfeldts välfärd är endast till för dem som redan HAR och som arbetar som lönearbetare, inte för dem som har arbetat och gått sönder, och som kanske inte längre går att laga. Inte heller ingår dem som fått 450 dagar på sig att skaffa sig ett ”riktigt” arbete, trots att de kanske är defekta med handikapp som ingen vill ha. Dessa människor är så lågt värderade att samhället anser sig tvingade att betala för att låta någon utnyttja deras arbetskraft. Ersättningen är många gånger så låg, att dessa människor rent av tvingas betala för att låta sig utnyttjas.

Den välfärden Reinfeldt talar om innebär att det är okej för oss alla i samhället att hjälpas åt med att betala överklassens middagar, när de beställer hem kockar som finansieras via skattefinansierade RUT. Att ta hem Restaurangen blir billigare än att besöka en sådan, och säkert mycket godare, och hälsosammare. Vidare innebär den sittande regeringens Välfärd att vi skattebetalare skall bekosta putsning av matsilvret, eller det omöjliga utrotandet av mossan i gräsmattan via skattefinansierade medel. Om vi sedan även betalar de rikas mat som serveras av kocken det får vi aldrig veta, kontroller av de välbeställdas bidrag ingår liksom inte. Att fuska med bidrag är det bara de fattigaste i samhället man kan stämpla med sådana petitesser. Rika är liksom lite för fina, för att bli belagda med sådana tankar som fusk, frågan är om de ens går på toaletten som oss vanligt dödliga?

Vidare i regeringens Välfärd så planeras numera även BOT som också den skall bekostas av våra skattepengar. Redan har reklamen för detta bidrag börjat för att påverka införandet av reformen, som gissningsvis även den handlar om att göra livet billigare att leva, för dem som redan har sina skattkistor välfyllda.

Varför finns det inga protester i samhället över alla dessa kostnader som vältras över till oss skattebetalare? Vad kostar RUT och snart BOT för att inte tala om FAS 3 oss som inte har råd att beställa hem en kock, eller som har givit upp hoppet om mossan i gräsmattan sedan länge? Vi betalar redan putsning av de rikas matsilver, skall vi nu även betala deras injicering av Botox eller deras bröstlyft? Vi vet ju att i borgarnas välfärd är det bara fantasin som sätter gränser och välbärgade kontrollerar man inte. Nöjer vi oss med det, är detta verkligen det samhälle Sverige trodde sig rösta på?

Om RUT verkligen handlade om att skapa arbeten, varför måste hon nödvändigtvis endast ges till dem som har råd? Vi tillåter våra dagis städas så illa att de blivit direkt hälsovådliga för våra barn, samtidigt så sitter de mängder av arbetslösa på Arbetsförmedlingen vars största dröm är att få ett städjobb.

Hur mycket får RUT kosta samhället, och hur många ”riktiga heltidstjänster” skulle dessa pengar ge till den Välfärd som inkluderar oss alla? Idag består FAS3 av 25 000 personer som är inlåsta i systemet, om några år räknas de vara dubbelt så många. Som skattebetalare så undrar jag naturligtvis om regeringen har några undangömda skattkistor eftersom det inte tycks finnas några gränser för hur många det får bli. En enda FAS 3 ger 66 000 kronor per år för den som får äran att utnyttja personen. Så en sådär 5 slavar ger en årsinkomst på 330 000 och det är väl en skaplig lön, för att göra i princip ingenting. Sverige har med andra ord råd att göra varje arbetslös befriad från oket att vara socialbidragstagare genom att betala dem 500: – om dagen. Denna regering väljer att ge dem mindre än hälften, varför det? Detta rika land med en borgerlig regering vill alltså inte låta den som arbetar 8 timmar om dagen få mat på bordet, utan att först tvingas passera fattighuset….

Regering som företräder kapitalisterna vill absolut inte få löntagaren att börja kräva högre löner igen, så med alla medel måste man skapa grupper i samhället man kan skrämmas med.

Välfärden kanske bara är tänkt för de mest välbeställda i samhället vars möjligheter att utnyttja alla skatteförmåner ändå skall betalas mest av de som har minst? Skatteavdragen kommer bara de tillhanda som arbetar och sådana som Littorin förstås.

Själv förstår jag inte hur detta slösande går ihop med att Sverige måste spara sig ur krisen, att Sverige är fattigt, att Sverige inte har råd… Jösses, vakna vi är ett stenrikt land, det dräller ju av pengar..men media ägs av borgerliga intressen som medvetet styr dig att tro på denna känsla av uppgivenhet, att Sverige inte har råd att vara ett jämlikt land med en stark offentlig sektor.

För annars kan jag inte förstå varför det tycks finnas så många som hyllar att vi ”vanliga” löntagare skall betala dem som har råd att utnyttja ROT, RUT, och så snart BOT. Vem vågar driva frågan om kraven på löneökningarna som står i någon rimlig proportion till andra högavlönade grupper som kutar förbi… 41 lönearbetare på en VD det säger en del..

Hörde någon som så klokt sade att förut röstade vi utifrån var vi kom ifrån, nu röstar vi på det vi vill till, och alla vill visst komma till solsidan, men ändå är vi så få som blir insläppta…

Hur som helst så vill jag när jag pratar om Välfärden nämna något om dem som ramlar ut ur systemet då deras kroppar är så dumma att de ”väljer” obotlig sjukdom. Tänker bl.a. på den skrämmande rapporten om mamman som får sälja barnens leksaker för att ha råd att leva trots att hon är cancersjuk. Då är hon bara en av de få som får komma fram i media, och berätta om hur hon drabbats av regeringens omvända Robin Hood politik.

Lena Sommestad som skrivit mycket om fattigdomen ifrågasätter varför regeringen tillåts skylla på den ekonomiska krisen.

Således tar Sanna Rayman idag till orda i SvD och tycker att man ska ”ta allvarligt på barnfattigdomen”. Likväl vägrar hon att se fakta: att ökad barnfattigdom beror på en medveten politik för ökade klyftor.  Hon refererar istället Fredrik Reinfeldt som skyller på den ekonomiska krisen. Därefter avslutar hon med att föreslå sämsta möjliga lösning: att problemet ska hanteras via socialbidraget.

Så kära Svenskar hur länge skall denna regering få skylla den ökade fattigdomen, utanförskapet på den ekonomiska krisen?

Det sägs i media att regeringen klarat den ekonomiska krisen bra, stora vågen för dem, men varför frågar sig ingen med tanke på att vi numera har Europas högsta ungdomsarbetslöshet, vad motsatsen hade inneburit?

Hur mycket sämre hade det kunnat vara?

Annonser

5 Responses to “Välfärd, till för dig och mig eller endast för Adel, de mest välbeställda?”


 1. 1 el februari 15, 2011 kl. 1:36 e m

  kör hårt!

 2. 2 HEMIMAMMA februari 15, 2011 kl. 2:24 e m

  Mycket bra frågor och vi som sett detta ett tag, vi kan bara med fasa se hur fasan och andra åtgärder cementerar klassamhället alltmer…

 3. 3 Pellefantia februari 15, 2011 kl. 3:02 e m

  jg var tvyngen att klippa av annars hade jag kunnat fortsätta i all oändlighet,, , men jag fortsätterväl vidare nästa tisdag….

 4. 4 skvitt februari 18, 2011 kl. 8:40 f m

  Mycket bra inlägg!/Skvitt

 5. 5 HEMIMAMMA maj 10, 2011 kl. 4:11 f m

  Knuffar fram lite häringa!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: