Folket i Egypten är dagens hjältar!


Folket i Egypten har störtat diktatorn Mubarak.

Jag ser på tv 4 där en islamolog  från Södertörns Högskola, kommenterar händelserna. Vad som hänt på torget under de här 18 dagarna kampen pågått känner ni säkert till lika bra, eller förmodligen bättre än jag gör.  Jag har inte följt detaljerna i skeendet, bara läst rubrikerna.

Det som slår mig med full kraft är att experten, när hon analyserar händelserna, säger att ”Upproret har skapats och spritt på internet. Det är på de sociala medierna som ex Fb, bloggar, twitter m.fl. som grupper på nätet, som människor hittat varandra, spritt information, planerat möten och kallat till demonstrationer! Människor har kommunicerat – både inom och utom landet – på nätet. På bara några ögonblick och med några knapptryck har det politiska läget och händelsernas utveckling flugit över världen.  Mubarak tog till desperata åtgärder och stängde ner nätet, men då var det försent……..människorna hade redan mobiliserat sig och samlats på gator och torg. De överlistade visst Mubarak och kopplade upp sig ändå, eller hur? Jga har inte riktigt hängt med i detaljerna som sagt.

Folkets uppror och seger i Egypten, är ett kraftfullt bevis på att kamp kan leda till seger. Seger är möjlig, även där det ser hopplöst ut och där makthavarna  förefaller oövervinnerliga!

Imponerad och förvånad (faktiskt) att folket reste sig så plötsligt och att segern kom så snabbt och relativt oblodigt, funderar jag på hur  världens ledare tagit ställning i konflikten. De utövade starka påtryckningar på Mubarak att lämna makten ifrån sig. Obama, m.fl. västledare, var mycket aktiva för att stötta folkets uppror. Gör det inte er misstänksamma? Jag känner inte en odelad glädje och förtröstan måste jag erkänna. När har USA stött en folklig resning som lett till verklig demokrati? Har det hänt någonsin? Inte som jag kan komma ihåg (men mitt minne är ingen historisk uppslagsbok, tyvärr).

Som jag förstått det har USA en längre tid stött Mubarak och samtidigt försökt få honom utbytt till någon lättare att ”samarbeta” med  – dvs. styra över. Nu sammanföll folkets uppror, på ett lämpligt sätt för västs syften och gav Obama m.fl., en lysande chans att för världen visa upp en ”demokratisk passion” och ”ärlig vilja”. De visar demokratiskt engagemang i ord och säger sig stå på folkets sida. Misstänksam som jag är (av bitter erfarenhet) mot världens ledare, tänker jag på Dr Phils ord (Dr Phil, av alla människor!).  -” Om vi vill förutspå framtiden för en människa (läs land), försöker se hur sanna deras ord är och hur de kommer att handla – då ska vi se på deras förflutna. Människors avsikter och vad vi kan förvänta oss av dem, läses bäst med historiens glasögon på näsan!”  När jag lyder hans råd, och tar på historiens glasögonen, då ser jag västmakternas ledares historia. Den är fylld av svek, manipulation, våld, girighet och samvetslöshet. Har västvärldens ledare mirakulöst ändrat hela sin livsinställning precis nu och utan att vi märkt det? Knappast! Det skulle förvåna mig storligen om så var fallet.

Trots att Egyptens folk kan vänta sig att stödet från s.k. demokratiska länder sviker ,om folket lyckas införa början till en verklig demokrati, tror (hoppas, rättare sagt) jag att de står fast i sin kamp och utvecklar den. Att de för  kampen till sin spets! Att deras kamp gäller att införa en demokrati som förpliktigar till mer än vackra ord och ”fria val” (vad det nu betyder i vår upp och nervända värld). Om folket insisterar på en demokrati som strävar mot jämlikhet och att  uppfylla Deklarationen om  Mänskliga Rättigheter, då kommer med största sannolikhet, samma ledare som stött upproret , visa sitt rätta ansikte. Då erbjuder de först mutor (som kallas ekonomiskt bistånd, handel och stöd att upprätthålla deras” nya demokrati”) för att övertala folkets nya ledare att följa västvärldens bluffdemokratier. Fungerar inte det ökar påtryckningarna och förtäckta hot smygs in – hot om förlust av stöd, minskad handel osv. Sista hotet har vi hört användas mot andra folk och länder – hotet om våld och ockupation. Det är inga tomma hot – det har motsträviga och ”olydiga” folk fått erfara på bara skinnet. Trots mutor, hot och våld framhärdar många individer och folk i sin kamp. Det är oerhört beundransvärt och hoppfullt att många behåller sina ideal och framtidstro under sådana svåra förhålladen.

För att återgå till internet och kommunikationen som förs här. Makthavare av olika sorter och valörer, smyger ut falsk information om nätet, genom ffa ”vanliga” media – tv, tidningar, radio, men även här. Det talas ofta om ”nätet” som en falsk värld, en cybervärld där människor avskärmas från livet och ”verkliga” kontakter. En värld som är farlig att umgås i. En värld som ställs i motsättning till våra vardagsliv. Cybervärlden sägs ofta sakna reell anknytning till verkligheten och vara en plats att lura andra och bli lurade själva. Den ”verklighet” där våra kroppar befinner sig benämns ”irl” – in real life – för att understryka att nätet inte kan innehålla verklig kommunikation med riktiga människor.

Tidigare har jag retat mig på de som skiljer på ”irl” och internet. Jag har inte fattat varför dom håller på och gör en motsättning av olika sätt att kommunicera. Det gjordes för övrigt när läsandet och tv introducerasockså. Vill dom skuldbelägga oss som gillar att umgås så här? Varför? Eller tror dom att vi kan få genetiska förändringar i hjärnan, förtvinade lemmar och försvinna in i en sorts ”cybervärld”. Det låter ju så korkat att ingen kan ta det på allvar. Mina frågor har hängt i luften – tills nu!

Nu framstår det som självklart ( för mig) att makthavarna vill hindra oss att inse den oerhörda potential internet innehåller för alla oss som är kritiska till makten och vill förändra samhället. Vi kan kommunicera med varandra över hela världen på internet!

Tidigare var det förbehållet de som hade pengar att träffas. De kunde/kan utnyttja dyra kommunikationer. De hade/har råd att flyga hit och dit, ringa otaliga, ändlösa telefonsamtal och skicka tunga dokument vart de ville. De hade råd att förflytta sig och tid som inte upptogs av att kämpa för brödfödan. Förr hade vi ”vanliga” inte möjlighet att träffas annat än i undantagsfall.  Vi var isolerade från varandra genom brist på pengar och brist på tid. Vi var lätta måltavlor för makten – de kunde sprida falsk information som det var mycket svårt för oss att kontrollera.

Nu kan vi träffas och kommunicera – på internet. Nu har vi (nästan) samma möjligheter till kontakt, till att skapa och upprätthålla nätverk. Vi kan delge varandra våra berättelser, informera varandra, presentera eller bekräfta fakta, avslöja makthavarnas falskspel, diskutera vilka förändringar vi vill genomföra och vi kan omsätta vår gemensamma vilja i praktiska handlingar. Nätet för oss samman. Vi diskuterar, organiserar oss i grupper på nätet och börjar agera. Varje dag får jag inbjudningar till olika ”event” – tända ljus, chattdiskussioner, namnlistor, demonstrationer, seminarier osv. osv.

Vi träffas på nätet och ger varandra hopp och mod! Vi måste inse att vi är många, att vi är starka tillsammans och att vi har makt att förändra världen!  Vi måste bara bestämma oss och hålla ihop. Det låter kanske väl naivt att du och jag kan förändra världen? Kanske?….men se….det har bevisats….. i Egypten igår (och tidigare genom historien) att makthavare kan avsättas av sitt folk.

Annonser

3 Responses to “Folket i Egypten är dagens hjältar!”


  1. 1 Pellefantia februari 12, 2011 kl. 4:11 e m

    Nätet är det ända sättet vi har som inte står bakom regeringen att sprida alternativa sätt att tänka och tycka… media är ju sedan länge uppköpt av högern…. nätet skall de väl i alla fall inte kunna styra genom att få oss tystade….

  2. 2 HEMIMAMMA februari 14, 2011 kl. 8:45 e m

    VÄL TALAT!!

  3. 3 trerk februari 19, 2011 kl. 8:22 e m

    Självklart är makthavarna rädda för att vi fått bättre kommunikationsmöjligheter. Vi kan utbyta åsikter och tankar, inte bara en och en som det var på telefonens tid. Utan vi når miljoner människor, som kan ta till sig vår kritik av makteliten.Så att makteliten misstänkliggör ”Nätet” är bara ett sätt att försöka begränsa informationsflödet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

  • 29,202 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: