Slav, Träl, Livegen eller just bara en arbetslös FAS 3?


FAS 3 som av många däribland mig själv kallar detta tvångssystem för ett rent slaveri, bör kanske förtydliga ordens betydelse. 

I Sverige har vi inte så stor erfarenhet av just slavar även om det historiskt sett förekom mer än vad gemena man tror. Sverige bedrev även handel med slavar, något vi inte så gärna talar högt om. 

Däremot förekom oftare Träl (troligen ursprungligen betydande ungefär ‘springpojke”)

 kvinnliga motsvarigheten hette ambátt (troligen av galliskt latins ambactus, ‘tjänare’)

En människa kunde hamna i träldom på olika vis. Det vanligaste torde ha varit genom arv, då träldom var ärftligt. Träldom kunde även vara frivilligt efter nederlag, eller ett straff på begränsad tid eller livstid. Gåvträlar var fattiga som själva valt att överlämna sig på grund av svält eller annat, och det var den formen av träldom som först förbjöds.

Fattigdom är ärftlig, precis som rikedom är, att skriva in sig på arbetsförmedlingen sker under ett frivilligt tvång. Hur många vill påstå att Gåvträlen gav bort sig själva till slaveriet i annat än i syftet att få mat på bordet? Hur många tror att personer i FAS 3 systemet finns där annat än av skäl som att få mat på bordet? ( jaja, en del ser även fördelar med att få en delaktighet i samhället också, men utan ersättning.) 

Slaveri innebär att en människa (slav) kan ägas och behandlas som egendom. Det ger slavägaren rätt att använda slaven tilltvångsarbete och att sälja slaven vidare.

Hur behandlar vi våra egendomar, det beror väl kanske på vilka egendomar vi talar om, vad vi avser som egendom? Vissa polerar sina bilar så fort de får minsta smutsfläck, medan andra byter ut dem så fort de får en liten defekt. Det är dock inte så många som väljer att ”glänsa” runt i en skrotbil, utan bara det nyaste och fräschaste är gott nog åt den med kapital på fickan. 

I juridisk bemärkelse saknar slaven rättshandlingsförmåga. Ägaren kan förfoga över slaven väsentligen efter egna önskemål, och även överlåta äganderätten till någon annan.  Den som saknar rättshandlingsförmåga kan alltså inte själv ingå bindande avtal eller utföra andra rättshandlingar.

Livegenskap innebär att en person är bunden till ett visst landområde och måste arbeta för den som för tillfället äger jorden. Däremot kan inte en livegen säljas enskilt, vilket skiljer det från konventionellt slaveri.

Fördelar med den svenska slaven, eller Gåvträl eller vad man väljer att kalla den som fastnat i FAS 3 är att han/hon inte får bli piskad sönder och samman, samt det faktum att ”ägaren” endast har tillgång till trälen under begränsad tid.(8 timmar om dagen) Fast det kanske det snart blir ändring på i ett framtida blått Sverige? Psykisk skada däremot torde det vara helt fritt att åstadkomma trälen, från alla hål och kanter bl.a. genom dagliga kräkningar. 


Kränkning har flera närliggande betydelser såsom att förolämpa, vanära, våldföra sig på eller att bryta mot…. behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet. Att förtala eller förolämpa någon kan vara ärekränkning, och andra typer av kränkande handlingar kan vara brottsliga till exempel enligt de olika lagarna mot diskriminering Kan en Träl utsättas för ärekräkning i laglig mening? Har en Fas 3 rättigheter eller någon form av frihet som kan göras ingrepp på?   

Arbetslösa personer äger rätt till en första chans på marknaden genom det som kallas FAS1, de som inte lyckats skaffa sig ett arbete på 3 månader avancerar då till FAS 2, där de får en ny chans med ännu större krav på sig. Har du gått igenom både FAS1 och FAS 2 utan resultat på ett lönearbete trots alla ”enorma” insatser samhället påstås lägga på arbetslösheten är det ganska kört. Härmed döms du till FAS 3, vilket visat sig innebära en livslång arbetslöshet med en fattigdom som kommer som ett brev på posten. Hallelulja…..men misströsta inte, för med dig på färden kanske du har lyckan att få dig en dos av en nära-jobbet- upplevelse–-…

Alla Arbetslösa i Sverige får även en straffskatt på sin redan mycket låga ersättning då de blir fråntagna sin rätt till jobbskatteavdraget. Så en inkomst på 223:- om dagen ger ca 180:- efter skatt och detta skall då betala resan till arbetet vilket kostar 25% av den inkomsten i Sthlm:s trakten. Den låga ersättningen innebär att trälen måste betala för att få utnyttjas, så illa var det inte ens för gårdagens s.k. träl, slav..…

Man kan roa sig med tanken att på Trälens tid fanns även ett straffsystem som byggde på första resan… det vill säga första gången du gjorde ett brott så fick du böter och blev sedan förlåten, andra gången blev straffet hårdare och tredje gången insåg man att du var körd och så fick du livstid, eller i värsta fall dödstraff… Påminner det inte lite om tankarna bakom FAS 1- FAS 3?

Med den filosofin så torde man anse att den som hamnar i FAS 3 är ”notoriskt arbetslös” och inte har några förutsättningar till att bli något annat heller.

Så därför får inte en FAS 3 anlita Jobbcoacher men får fortfarande märkligt nog rösta och äran att betala en högre skatt…. De får inte studera, de får inte ta semester. Däremot får de flesta ett uppehåll under 4 veckor där de måste anmäla sig till arbetsförmedlingen inom 48 timmar. Så det handlar inte om någon avslappnande resa till Maldiverna eller ens till gamla mormor i Norrland, då det är ganska svårt att hinna tillbaka till arbetsförmedlingen inom 48 timmar.

FAS 3 låser in människor på lågkvalitativa jobb och förbereder dem inte för de jobb som kommer med lågkonjunkturen. Det räcker alltså inte med att lappa och laga i regelsystemet. Det behövs en ny politik som bland innehåller arbetsmarknadsutbildningar riktade mot bristyrken.

En förklaring till FAS 3 är att hålla nere löneökningarna som enkom drabbar arbetsgivarna medan skattesänkningar drabbar oss själva genom neddragningar i välfärden.

Den verkliga tanken bakom åtgärdspolitiken uttrycktes nyligen ovanligt klart av forskarna Anders Forslund och Johan Viklund…

Genom att programmen ’konfiskerar’ den arbetslöses tid, så kan såväl en anvisning till ett program som förväntan om att en anvisning komma att inträffa påverka den arbetslöses sökaktivitet.” Det ger ”en avskräckande effekt … Den befintliga litteraturen visar att sådana anvisningseffekter, hoteffekter eller som vi valt att kalla det annonseringseffekter kan skapas på flera olika sätt. Lite tillspetsat skulle man kunna tala om ’träskjobb’ eller liknande insatser.” Så beskriver forskarna det yttersta syftet med alltihop: så många som möjligt av de arbetslösa måste fungera som ”effektiva konkurrenter om de befintliga jobben. Detta bör leda till en press nedåt på lönerna …”

Med hot om träskjobb pressar man ned lönerna. Så kan man sammanfatta svensk arbetsmarknadspolitik.

Tycker inte heller man skall glömma min teori om att FAS 3 kan ses som en fotboja på utanförskapet, som annars kan samla sig under enad kraft, och störta tyrannen.

Det går 41 industriarbetare (normala arbetare) på en 1 stycken VD, och löneökningarna har aldrig varit så låga som i dagsläget. Borde inte detta faktum ge oss alla en tankeställare om vad som händer i landet????

PELLEFANTIA

Annonser

17 Responses to “Slav, Träl, Livegen eller just bara en arbetslös FAS 3?”


 1. 1 Leo Beata februari 9, 2011 kl. 3:21 e m

  Vi måste ändra på detta… men hur f-n gör vi?

  • 2 skvitt februari 9, 2011 kl. 5:39 e m

   En liten ändring (se ”Träl” tredje stycket).Om jag gör ändringar, kommer de inte att beröra innehåll och tanke i texten. Sådana ändringar må endast författaren göra, anser jag.Nu lägger jag själv upp ett inlägg, önskat av HEMIMAMMA./Skvitt

 2. 3 HEMIMAMMA februari 9, 2011 kl. 5:43 e m

  Briljant inlägg Skvitt! Jag ser att mitt förtroende för dig var helt validerat =0)

  • 4 skvitt februari 9, 2011 kl. 6:13 e m

   Än är det inte klart, så du har väl tjuv-kikat din lilla filur!/Skvitt

 3. 5 SOLIDARITETSTANKEN februari 9, 2011 kl. 6:38 e m

  Ber om ursäkt för att jag slängt in ett inlägg på fel dag, speciellt till dig Skvitt…det blev lite fel……

  • 6 HEMIMAMMA februari 9, 2011 kl. 6:56 e m

   haha!! Komplikationer första veckan!! Det blir nog ordning vad det lider och vi har ju roligt under tiden!!Hemikramar

 4. 7 HEMIMAMMA februari 9, 2011 kl. 6:55 e m

  *ler generat* Jag vet ju vad som komma skall…

  • 8 HEMIMAMMA februari 10, 2011 kl. 2:00 e m

   knuffar

 5. 9 skvitt februari 10, 2011 kl. 10:52 e m

  Jo, det blir nog rättning i leden och det minsta missödet är väl det inlägget på ”fel” dag. Är det så farligt om det finns flera inlägg på samma dag? Vi ska nog kunna samsas, bara man inte gör som Skvitt gjorde! Men det har vi rett ut nu!/Skvitt

  • 10 HEMIMAMMA februari 10, 2011 kl. 11:09 e m

   Blir vi fler skribenter så måste vi dela upp oss på för och eftermiddagar också =0)Eller som jag och Pelle bestämde, fler solidaritetstankar….Hemikram

 6. 11 skvitt februari 11, 2011 kl. 5:56 f m

  Sen får väl var och en särskild timme, eller?:-)Kram för den du!/Skvitt

  • 12 HEMIMAMMA februari 11, 2011 kl. 11:36 f m

   Låtom oss hoppas att vi blir jättemånga! >=0)

 7. 13 superzeke februari 11, 2011 kl. 8:46 e m

  Bra inlägg…..här en annan intressant blogg om Fas3…..http://helgavonpitbull.wordpress.com/2011/02/10/lat-oss-starta-sveriges-storsta-ideella-forening/Janne

  • 14 HEMIMAMMA februari 11, 2011 kl. 9:49 e m

   Tack för det =0)Hemikram

  • 15 skvitt februari 11, 2011 kl. 9:54 e m

   Jo, även Skvitt tackar och det blev en Skvittbild och självklart en länk till källan. Och så blev det fler intressanta länkar, så klart! Skvitt snålar ju inte jämt!/Skvitt

 8. 16 narran februari 15, 2011 kl. 7:55 e m

  Suveränt bra skrivet skicka kopia till samtliga fackförbund

  • 17 HEMIMAMMA februari 16, 2011 kl. 12:09 f m

   Jag tackar dig å Pellefantias vägnar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
SOLIDARITETSTANKEN

Bloggarna på denna sida står var och en för innehållet i sina inlägg, och alla som skriver behöver inte ha samma åsikt i alla sakfrågor. Alla inlägg skall hålla en god och saklig ton.
.
Uppgifter bör i största mån verifieras med länkar.
.
Bloggarna har inte rätt att bli alltför personliga.
.
Bloggtroll, personliga påhopp, näthat eller andra icke adekvata kommentarer kommer inte att släppas fram. De som vill kommentera bör därför hålla sig till ämnet, för att kunna upprätthålla en seriös diskussion.
.
Gemensamt för alla som skriver på denna sida är att vi bl.a. värnar om alla människors rätt att få leva under goda förhållanden.
.
Vi är alla personer med åsikter åt vänster, och gör gemensam sak med att få den borgerliga regeringen bortvald 2014.
.
Bloggen är alltid öppen för fler intresserade skribenter som vill bidra till förändringarnas vindar. Vi kan aldrig bli för många. Vi söker bloggare med hjärtat till vänster, som vill ingå i vår gemenskap.
.
Vi vill återuppliva Solidaritetstanken, för alla människors lika värde och rättigheter... Gästskribenter är också välkomna med en förfrågan om att få deltaga med inlägg.
.
Alla skribenter på denna blogg har möjligheten att vara med och föra en dialog utifrån inläggen.I de fall en kommentar önskas besvaras av specifik skribent, så skall frågan riktas direkt till den avsedda.
.
Välkommen till en öppen debatt!

ARKIV

'
The Rainforest Site

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 15 andra följare

BLOGGSTATISTIK

 • 29,188 BESÖKARE
Annonser

%d bloggare gillar detta: